Seniornett Horten - Horten Seniornett


Svindelforsøk på nett

Foredrag ved Håvard Bårnes, etterforsker Vestfold politidistrikt. 

Svindel på nett - foredrag

 Seniornett Horten hadde tatt for seg et meget aktuelt tema, bedrageri og svindelforsøk på nett, handling på nett, ID tyveri, datavirus og annet skadeverk.

At dette var et tema av interesse og brennaktuelt var det ikke tvil om da ca 70 personer kom på møtet.

Kveldens foredragsholder var Håvard Bårnes, Horten, sivilansatt som etterforsker i Vestfold Politidistrikt.

Fra Bitcoin (er en virtuell internettvaluta som ikke eksisterer som italia replica orologi fysiske sedler og mynter kun digitalt i databaser) og Finans Norge er det svindlet for ca 75 mill på nett og mer enn halvparten av svindelen foregår uten fysiske kort tilstede i form av sosial manipulering eller menneskelig kontakt. Fristelsen kan være stor for mange.


ID tyveri. «Microsoft» ringer deg for å fortelle at du har virus på maskinen. Svindleren opptrer høflig er meget behjelpelig og korrekt og har god tid, snakker engelsk eller gebrokkent. De vil ofte ha dine kort-opplysninger og er behjelpelig med nedlasting av programmer (mot betaling) Ikke la deg lure og de ringer fra både norske og utenlandske telefonnummer. Bedrageren kan stresse deg til å ta raske avgjørelser.  Det ble vist oss eksempler og bilder på dette. Det er store mørketall da ikke alle varsler politiet og mange kriminelle slipper unna.

Dating svindel (nett sjekkesteder) ofte vil bedrageren ha deg over på annen kanal og eksempel kan være e-post for å ha bedre kontroll. Personen sender bilde av «seg» sender stor mengder e-post og vil ha private opplysninger. Profilen som er falsk ser proffe ut og vedkommende kommer gjerne på besøk men trenger penger til reisen. Eller er på tjeneste reise og trenger penger til prosjekter og lover rask tilbakebetaling og litt til.

Vi fikk se eksempel på «Nigeria-Brev» raske penger er lovet med liten innsats.

Viktig å tenke på: Sjekk alltid Facebook profiler, de kan være falske eller om Elkjøp har en konkurranse på gang, flatskjerm til fem kroner? Vær oppmerksom på avsenders e-post adresse og ikke still kortopplysninger til disposisjon for ukjente, sjekk info før du overfører, vær kritisk. Bruk kreditkort ved handel på nett, anbefales (også av banker) kast ikke sensitive opplysninger i søppelkassa. Pass på at du har to-faktor-autentiserin eller to trinnsbekreftelsen alltid på slik at svindleren blir mer hindret i å stjele din identitet. For å logge inn kreves to ting, noe du vet, passordet og noe du har, kodebrikke eller mobiltlf.

Et spørsmål fra salen: er det trygt og lagre i SKY a? svaret er nei det anbefales lagre på hardisker

Vi avsluttet med kaffe og noe å bite i.

Horten, 19. september

Marit Pettersvold, referent 

Seniornett Horten.