Seniornett Horten - Horten Seniornett


Sikker handel på nettet


Handle trygt på nettet.

Netthandel blir stadig mer populært, og på Seniornetts møte den 23 april fikk vi besøk av Ida Småge Breidablikk fra Forbrukerombudet for å si litt om hva vi må passe på for å gjøre en trygg handel på nettet. Det er et stort tema, og vi tar bare opp det viktigste her.

Fordelen er netthandel er at den er praktisk, varene kan bestilles og leveres over internett fra der du bor, og for de næringsdrivende er det også enkelt og kostnadsbesparende. Hva er så problemene med netthandel?

www.weitarc.com

Det kan være flere forhold: villedende markedsføring, produktene som leveres kan være falske eller dårligere enn lovet, man har betalt og lovet levering uteblir. Man må bare innse at også på Internett finns det de som er useriøse og gir problemer.  Vær klar over at det er ulik grad av seriøsitet ute på nettet, så før du setter i gang, så se etter informasjon om selskapet, som telefon, adresse, organisasjonsnummer, hvordan kontakte firmaet. At firmaet har bare en epostadresse holder ikke. Spør deg derfor: er det et veletablert firma, med et godt rykte du har med å gjøre? Er du i tvil, undersøk om det finns omtale av firmaet.

Se etter om tilbudet er rimelig, har kort leveringstid, om alle kostnader (f.eks moms, toll) er med i totalsummen. Handler du med utenlandske firmaer se etter vilkår som gjelder for retur, behandling av personopplysninger, om de krypterer sensitiv info om deg. Nettrafikken er kryptert om det står https i starten av adresselinjen.

Er ulykken ute, sjekk først om kontoutskriften er etter avtale. Send en klage omgående når man finner fil på beløp og avtalte varer. Bruk gjerne angreretten. Har du betalt med kredittkort, har du også en beskyttelse i finansavtaleloven. Med andre ord kan du kreve pengene tilbake fra banken.

Norsk angrerett er meget god! Du har to ukers angrerett på netthandel på varer og tjenester, men det gjelder ikke flybilletter, togbilletter, kinobilletter fordi dette er tjenester som leveres til ett bestemt tidsrom. Husk at angrefristen ikke begynner å løpe før man har fått BÅDE varen OG angrerettskjemaet! Har du ikke fått opplysninger om angreretten utvides dermed angrefristen.

Ved feil på varen, kan man  luxury fake Omega watches for man reklamere. Gi firmaet beskjed så snart feilen er oppdaget. Dette har ikke sammenheng med angreretten for øvrig

Husk også at varekjøp fra utlandet er momspliktig når kjøpet er over 200 kr, og at frakten regnes med i 200 kr-grensen. Ikke alle nettbutikker er flinke til å opplyse om at moms og toll tilkommer. Bøker til eget bruk er fritatt for moms. For mer info om varekjøp fra utlandet, se www.toll.no.

.Etterpå var det som vanlig kaffe og kaker, og anledning til å stille spørsmål til foredragsholderen.

Arne Jonsrud

referent